17 aprilie 2006

Intimitatea persoanei - iluzie moderna
Yahoo si turnatorii chinezi

Banii nu au culoare si nici miros. E o lectie pe care o primim in fiecare zi si care, se pare ca a devenit o reteta de succes a marilor companii. Este si cazul celebre Yahoo care a acceptat sa gazduiasca servere de e-mail pe teritoriu chinez, usurand munca turnatorilor de profesie si a Serviciilor secrete.

In acest caz, sunt incalcate drepturile utilizatorilor la intimitate si libera exprimare si se ofera un ajutor providential autoritatilor comuniste chineze. In plus, conducerea Yahoo a refuat initial sa-i primeasca pe reprezentantii de la Reporteri Fara Frontiere, intimidandu-i cu ajutorul bodyguarzilor. Pare o practica intalnita mai ales la noi, dar se intampla si la case mai mari. Chiar si dupa ce firma a fost luata in vizor de Congresul American.

Dar povestea nu se sfarseste aici. Conform rapoartelor organizatiei Reporteri Fara Frontiere, de la aducerea serverelor pe teritoriul chinez au fost arestati un jurnalist si un dizident. Iar acesta e doar inceputul.

In orice caz, daca ar mai fi trait Ceausescu, ar fi apelat cu siguranta la serviciile Yahoo, iar Arhivele Securitatii nu ar mai fi completate atatea si atatea nume. Virtualii demnitari de dupa regim nu s-ar mai fi sinchisit sa-si acopere trecutul de turnator, pentru ca, gratie noilor tehnologii, Securitatea ar fi avut in subordine mai putine persoane.

Oricum, aceasta varianta ar fi avut si ea avantajele ei. Pentru cei singuri in special. Le-ar fi dat posibilitatea de a scrie romane si de a se simti ascultati. Pentru ca dincolo de oameni e Yahoo...si ....cel poate Securitatea

Lasand la o parte glumele, trebuie tras un semnal de alarma privitor la intimitatea persoanei pe Internet. Scriem e-mail-uri, facem bloguri, ne confesam, flirtam - asa suntem noi oamenii. Dar ne intrebam sub ochii cui? Armata, serviciile secrete sau poate, vreun functionar obosit si plictisit ne vede si ne citeste. Si in scurt timp, fara sa stim ne spalam rufele in public.

Acesta este dupa cum ar crede unii, un caz izolat. Totusi ar trebui sa fim constienti de ceva: BigBrother e cu ochii pe noi.

Sursa:

Chip.ro

05 aprilie 2006

Semnatura electronica in impas

Romanii sunt inca reticenti la nou si adesea persecutati de mania originalitatii. Aceasta este concluzia la care au ajuns mai multi specialisti care au cercetat utilizarea semnaturii electonice la noi in tara. Astfel, desi din toamna ea devine obligatorie, la trei ani de la lansare serviciile de furnizare a semnaturii electronice sunt folosite doar de 20.000 de firme.

Pentru a intelege insa ce este semnatura electronica vom incerca mai intai sa o definim. Astfel aflam ca nu este scanata, ci consta intr-un set de date in forma electronica care serveste ca identificare. Ea se poate obtine in baza unui contract incheiat cu un furnizor de servicii de certificare, care ofera pentru acest lucru un certificat digital- cu valabilitate de un an, dupa care trebuie reinnoit.

Operatiunea costa in jur de 40 de euro/an, are valoare in instanta si ne permite printre altele sa vizualizam dosarul fiscal in conditii confidentialitate, sa ne platim impozitele, sa scutim drumuri lunare obositoare si de birocratia inerenta. Toate fara depunerea fizica a documentelor. Sistemul beneficiaza de securitate, iar in cazul cand calculatorul ne este furat, hotul nu poate vedea documentele.

Din acest motiv cei mai multi clienti sunt cei din sectorul de stat. Ceilalti fie nu stiu cum functioneaza, fie sunt tematori, prea "originali" sau pur si simplu stransi la punga si birocratiofili.

Oricum e bine de stiut ca nu suntem singurii din Univers care ne sustinem sus si tare originalitatea chiar si a semnaturii. In fond nu e decat o atitudine. De prostie, ignoranta sau poate chiar intemeiata, nu se stie inca. Vom trai si vom vedea, dar si in acelasi timp firmele vor fi nevoite sa adauge pe lista de cheltuieli inca 40 de Euro.....De ce? C-asa vor guvernanti.
Sursa:
www.adevarulonline.ro , 04 apr 2006