05 aprilie 2006

Semnatura electronica in impas

Romanii sunt inca reticenti la nou si adesea persecutati de mania originalitatii. Aceasta este concluzia la care au ajuns mai multi specialisti care au cercetat utilizarea semnaturii electonice la noi in tara. Astfel, desi din toamna ea devine obligatorie, la trei ani de la lansare serviciile de furnizare a semnaturii electronice sunt folosite doar de 20.000 de firme.

Pentru a intelege insa ce este semnatura electronica vom incerca mai intai sa o definim. Astfel aflam ca nu este scanata, ci consta intr-un set de date in forma electronica care serveste ca identificare. Ea se poate obtine in baza unui contract incheiat cu un furnizor de servicii de certificare, care ofera pentru acest lucru un certificat digital- cu valabilitate de un an, dupa care trebuie reinnoit.

Operatiunea costa in jur de 40 de euro/an, are valoare in instanta si ne permite printre altele sa vizualizam dosarul fiscal in conditii confidentialitate, sa ne platim impozitele, sa scutim drumuri lunare obositoare si de birocratia inerenta. Toate fara depunerea fizica a documentelor. Sistemul beneficiaza de securitate, iar in cazul cand calculatorul ne este furat, hotul nu poate vedea documentele.

Din acest motiv cei mai multi clienti sunt cei din sectorul de stat. Ceilalti fie nu stiu cum functioneaza, fie sunt tematori, prea "originali" sau pur si simplu stransi la punga si birocratiofili.

Oricum e bine de stiut ca nu suntem singurii din Univers care ne sustinem sus si tare originalitatea chiar si a semnaturii. In fond nu e decat o atitudine. De prostie, ignoranta sau poate chiar intemeiata, nu se stie inca. Vom trai si vom vedea, dar si in acelasi timp firmele vor fi nevoite sa adauge pe lista de cheltuieli inca 40 de Euro.....De ce? C-asa vor guvernanti.
Sursa:
www.adevarulonline.ro , 04 apr 2006

Niciun comentariu: