23 martie 2006

Copiii din Beslan

Aseara am vazut un documentar care cred este interesant pentru noi, studentii de la Jurnalistica, pentru Practica tv de anul acesta. Este intitulat "Children of Beslan" (Copiii din Beslan) si a fost realizat de BBC.

Documentarul surprinde magistral atacul terorist asupra unei scoli din Osetia de Nord sfarsit cu uciderea a 330 de persoane dintre care 186 erau copii. Evenimentul a avut loc in prima zi de scoala din 2004 si s-a sfarsit prin confruntarea dintre teroristi si armata rusa. Documentarul este construit din flash-backuri multiple realizate pe baza marturiilor copiilor implicati.

Acest lucru il face si mai impresionant, mai ales ca amintirile copilasilor sunt dureroase. Un baietel a fost ghidul reporterilor pe ruinele fostei scoli din Beslan unde, pe 1 septembrie 2004 si-a pierdut tatal. Si nu este singurul. O fetita incepe sa planga , amintidu-si de prietena ei care a fost omorata de teroristi pentru ca i-a sunat telefonul mobil.

Interesant este si portretul teroristilor conturat din declaratii precum si o intrega "filozofie" a copiilor despre acestia. Pe 1 septembrie 2004 cei mai multi dintre elevii din Beslan au vazut moartea cu ochii. Unii au crezut ca sunt protagonisti intr-un film, altii ca vor fi salvati de Harry Potter. O parte dintre ei au supravietuit eliberati de armata rusa .

Indepartandu-ne de subiectul propriu-zis, nu putem sa nu remarcam tehnica ireprosabila: cadrele detaliu cu imagini care completeaza marturiile copiilor si prim-planuri cu acestia. De fapt, intregul documentar e un puzzle construit din imagini socante si amintiri dureroase.

Atacul terorist din Beslan a fost condus de cecenul Samil Basaev. Pe cand mamele indurerate isi mai plang copii morti in atentat, Basaev este si acum in libertate, dand de furca autoritatilor ruse.

Niciun comentariu: